28 Haziran 2016 Salı

21 - YIPKA KOBETE






2012 yılında nete "NOGAY KOBETESİ" adıyla yüklenmiş bir video
Romanya çıkışlı


Etin piştiği suyun içinde yufkalar yumuşatılarak yapılıyor
altışar kat alt üst yapılıyor hafif olması için üçer kat da yapılabilir
Arasına pişen etler didilmiş olarak konuyor.
üstüne de yufkalar dizildikten sonra
videoda gösterilmemiş ancak, biz peynirli-irimşikli versiyonunu aygaz üzerinde tepside pişiriyoruz, daha önceleri ocakta altı piştikten sonra bir tepsi yardımıyla ters çevrilerek diğer kısmıda pişirilerek yapılıyormuş
Annemler Ramazan pidesi adıyla peynirli-irimşiklisini yapıyorlar, Annemler Kabayıldır, Kabayıllar Dobrucaya ilk yerleşen Nogay kabilelerdir, Kabayıl kabileler anlamına Osmanlılarca Kırım hanlığı yönetiminden Osmanlı yönetimine geçen Küçük Nogay ordası kabilelerine verilen isimdir.
Örneğin; Kabayıllar Akay-Apakay yerine Bay-Bike diyorlar.

Ahmet Arif Hikmet efendi rumeli müfettişliği esnasında Romanyada KABAYIL TATARLARI (KABAYIL NOGAYLARI) bölgesine uğruyor kendisin bu bölgede karşılayan kabayıl aksakalları, mirzalarının mensup olduğu boyların isimlerini de veriyor Yedisan,Yetişik(Yetişkulun kısaltılmışı olmalı), Canboyluk(cemboyluk olmalı) gibi bilindik ana kabileler ile bu kabilelerden türeyen Ormemed, Orakoğlu, Küplü, Kutluşaroğlu?, Urumbeyoğlu, Aslanbeyoğlu?, gibi kabilelerden olduğunu yazıyor, ki bunlar NOGAY kabileleridir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder