5 Haziran 2016 Pazar

10 - KOZLU NOGAY ŞAY (CEVİZLİ NOGAYŞAY)




Hep aytadandılar cevizben ta aruv boladı ayakşay dep sonunda ettım,Bek zorlu boladıken, Sizde etınız bolbol sımırınız
Sümeyye

Cevizli nogayşay tarifi: icmemis ve bilmeyen biri icin sut, tuz, cay karisimi biraz acaip gelebiliyor. Fakat biz bebeklikten hemen sonra bu caya basladigimiz icin bizde onemli bir yeri vardir. Ayrica icinde Yagli sut/kaymak oldugu icin migdeyi yumusattigini soyleyen cok olur. Bizim ailede bazen iyice ezilmis cevizde eklenir. Hani bu dondurucu soguklarda oyle guzel geliyorki, sicacik cay kokusu ,kahve renginde goze hitap ediyor birde ceviz ezmesi atarsan oda baska bir koku yayiyor ozaman icmesi harika oluyor. bilmeyen kisi pek ayarini tutturamiyor, cay demini alincaya kadar kaynatmali eger iyi kaynamazsa sut karisimi ile sanki suyu sutlu icmis gibi oluyor insan :-) Ben kendim tuzu bayagi atarim, yemek gibi tuzlu icerim.



Kelide sokulgan kozman işiletagan nogayşay
Havanda dövülmüş ceviz ile içilen nogayçay

Kırkkuyuda kuran kursu öğretmenliği yapmış Mükremin Kızılcadan AYAKÇAY anlatısı

AYAK ÇAYI VEYA TATAR ÇAYI
Okullarda yurtlarda ve kalabalık tesislerde kazanlarda çay pişirildiğini bilirsiniz, işte tatarlar yayvan bir tencerede suyu kaynattıktan sonra içine poşetsiz olarak yeterince çayı atıyorlar onunla bir defa hopladıktan sonra indirip içine pişmiş süt ilave ediyorlar daha sonra da herkesim kendisine ait taslara servis yapıyorlar. Eğer süt bulunmazsa ezilmiş cevizi çayın içine süt yerine attığında mükemmel olmakta ve aynı beyazlığı vermektedir. Hem süt hem ceviz olursa inanın üç tası herkes rahatlıkla içer.
 Seçmeli olarak herkes tasına karabiber, tereyağı ve kaymak ilave edebiliyor. Evet, kaymaklı yani kazan yüzünden alınan kaymak ilaveli çayı mutlaka denemelisiniz. Eğer canınız çektiyse malzeme sizden işçilik bizden her zaman yapmaya hazımım bilmiş olun dostlarım.
 İlk günlerde bile acemiliğini çekmediğim tatar çayı hususunda ben artık bir usta oldum: yemeklerden sonra dolu tasımı elime alıp da köşeye çekilince ve ardından uzun uzun  “Sümürünce” inanın beni herkes kıskanır ve “vallahi bizi geçtin” derlerdi. Bir de ustalaştıkça “çamasını çaynamak” vardır, şöyle anlatayım: dediğim gibi tencereye çayı poşetsiz attıklarından herkesi tasına çayın posası az çok isabet eder işte bu çayın posasını çiğnemeye “çamasını çaynamak” denir bunu ancak “ayak çayı” nın mübtelaları yapabilirdi, benim dibi.
 Tatarlardan çok çeşitli hamur işi yemek yapmasını öğrendik: tatar çayı, kazan börek, kaşık börek, şir börek, inkal, tava börek bunlardan sadece birkaçıdır. Şu anda da sağ olsun hanım bu yemeklerin hepsini en az tatarlar kadar sık ve kaliteli olarak yaparlar. Bu yemekleri öğrenmekte bizi bağırlarına basan ve mutfakların paylaşan değerli ablalarımız Gülsüm ve Dönüş hanımları burada minnet ve teşekkürle anıyorum.
 Orta Asya Türk lehçeleri arasında tatar çayını yani Nogay çayını bir adı daha: sütlü çayı yani ayak çayını Nogay tatarlarından başka bilen yoktur. Bu boylar arasında Nogaylara yakın akraba olan Karaçaylarda da bu çayı gördüm. Tatarlara olan yakın ilgim ve özel sevgim nedeniyle ticari hayatımda nerede tatar köyü varsa dolaştım ve onlarla bu çay muhabbetine girdim ama dediğim gibi Nogaylardan ve Karaçaylardan başka bu çayı içeni görmedim.
 Şurası kesin bir gerçektir ki tatar çayı yani ayak çayı tüm tıp otoriteleri tarafından yemekten sonra tavsiye edilen bir içecektir. İçinde hiçbir bilinmedik madde yoktur. Saf süt ve saf çay mümkünse bir de ceviz ve gerçek kazan yüzü kaymak.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder