
Taba börek 2 (8
kişilik)
Bu
diğerinden biraz zahmetli ama daha lezzetli. Ben biraz fazla yapmışım iki gün
yedik. Yapmak isteyenler malzemelerin yarısını denerlerse daha iyi olur.
Hamuru için:
1 kg un
1 kaşık kuru maya
Tuz, su
Sıvı yağ
İç harç için:
5-6 patates
1 iri kuru soğan
8 tavuk budu ya da
iki tavuk göğsü
1 kaşık salça
Tuz, karabiber
Ilık su ile mayayı eritip unun ortasına döküp
tuz ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Fazla yumuşak
olmasın oklava ile açarken oklavaya yapışmamalı. Kabımızın üzerini nemli bezle
örterek mayalanmaya bırakıyoruz.
Diğer tarafta tencereye biraz sıvı yağ koyup
doğradığımız soğanları hafif kavuruyoruz. Temizlediğimiz tavuk butlarını (ya da
doğranmış tavuk göğüs etlerini) ilave edip biraz pişirdikten sonra salça, tuz,
baharat ilave ediyoruz. Minik ve küp küp doğradığımız patatesleri ilave edip
patatesler ezilmeden pişirip ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Eğer
patatesler tencerenin dibine yapışıyorsa su ilave edilebilir.
Hamurumuzdan parçalar koparıp dört küçük ve bu
bezelerden biraz büyükçe dört beze daha yapıyoruz. Büyük bezeden bir tanesini
alıp incecik açıyoruz. Fırçayla üzerine sıvı yağ sürüp iki kenarlarını içe
katlayıp tekrar yağlıyoruz. Aynen gözleme/katmer yapar gibi yağlayıp kare şekli
verip bir kenara alıyoruz. Üzerine bez örtüp kurumamasını sağlıyoruz. Küçük
bezeyi de aynı şekilde yapıyoruz. Daha önce katladığımız kare yufkayı tepsiye
göre tekrar açıyoruz ve iç malzememizi yerleştiriyoruz. Pişen butların etlerini
didip eşit şekilde paylaştırıyoruz. Böreğin üzerine küçük bezemizden yaptığımız
yağlanmış yufkayı (biraz açıp) örtüp kenarlarını kapatıyoruz. Üzerine
dilerseniz yumurta sürdükten sonra çörek otu, susam serpip ısıtılmış fırında
pişiriyoruz. Ben su sürdüm, yağlı olduğu için yumurtasız da kızarıyor.
Piştikten sonra fırın ızgarasına alıyoruz. Diğer kalan bezeleri de aynı şekilde
yapıp pişiriyoruz. Böylelikle 4 adet böreğimiz oluyor. Benim fırın tepsilerim
çok küçük olduğu için dört adet çıkıyor, sizinkiler büyükse 3 büyük börek de
çıkabilir. (
Tatar Böreği/Taba börek (Kolay)
Malzemeler:
1 kg. un
2 paket kabartma tozu
yarım kaşık tuz
1 bardak sıvı yağ
1 bardak yoğurt
1 bardak süt.
İç harç:
1 adet kuru soğan
1 kaşık salça
1 kg. ıspanak
1 büyük boy patates
tuz, baharat
Yapılışı:
Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan kıvamda (hafif katı) hamuru yoğurup en az yarım saat bekletelim.
Doğranmış soğanı sıvıyağda kavurup 1 kaşık salça ekleyelim. Doğranmış ıspanakları ilave edip pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Patatesi rendeleyip tencerenin kapağını kapatalım.
Hamuru tepsimize göre yuvarlak ya da kare ve her tepsi için bir alt ve üst olmak üzere ikişer beze yapalım. Üst bezeler biraz daha küçük olmalı. Alt bezeyi açıp iç harcımızı yaydıktan sonra üst bezeyi de açıp kapatalım. Üzerine isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Ben su sürdüm. Kalan bezeleri de aynı şekilde yapın, fırında pişirin. (TUHFENİN SAYFASINDAN)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder