1 Ocak 2022 Cumartesi

41 - TABABÖREK






Taba börek 2 (8 kişilik)

Bu diğerinden biraz zahmetli ama daha lezzetli. Ben biraz fazla yapmışım iki gün yedik. Yapmak isteyenler malzemelerin yarısını denerlerse daha iyi olur.


Hamuru için:
1 kg un
1 kaşık kuru maya
Tuz, su
Sıvı yağ

İç harç için:
5-6 patates
1 iri kuru soğan
8 tavuk budu ya da iki tavuk göğsü
1 kaşık salça
Tuz, karabiber

Ilık su ile mayayı eritip unun ortasına döküp tuz ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Fazla yumuşak olmasın oklava ile açarken oklavaya yapışmamalı. Kabımızın üzerini nemli bezle örterek mayalanmaya bırakıyoruz.


Diğer tarafta tencereye biraz sıvı yağ koyup doğradığımız soğanları hafif kavuruyoruz. Temizlediğimiz tavuk butlarını (ya da doğranmış tavuk göğüs etlerini) ilave edip biraz pişirdikten sonra salça, tuz, baharat ilave ediyoruz. Minik ve küp küp doğradığımız patatesleri ilave edip patatesler ezilmeden pişirip ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Eğer patatesler tencerenin dibine yapışıyorsa su ilave edilebilir.



Hamurumuzdan parçalar koparıp dört küçük ve bu bezelerden biraz büyükçe dört beze daha yapıyoruz. Büyük bezeden bir tanesini alıp incecik açıyoruz. Fırçayla üzerine sıvı yağ sürüp iki kenarlarını içe katlayıp tekrar yağlıyoruz. Aynen gözleme/katmer yapar gibi yağlayıp kare şekli verip bir kenara alıyoruz. Üzerine bez örtüp kurumamasını sağlıyoruz. Küçük bezeyi de aynı şekilde yapıyoruz. Daha önce katladığımız kare yufkayı tepsiye göre tekrar açıyoruz ve iç malzememizi yerleştiriyoruz. Pişen butların etlerini didip eşit şekilde paylaştırıyoruz. Böreğin üzerine küçük bezemizden yaptığımız yağlanmış yufkayı (biraz açıp) örtüp kenarlarını kapatıyoruz. Üzerine dilerseniz yumurta sürdükten sonra çörek otu, susam serpip ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Ben su sürdüm, yağlı olduğu için yumurtasız da kızarıyor. Piştikten sonra fırın ızgarasına alıyoruz. Diğer kalan bezeleri de aynı şekilde yapıp pişiriyoruz. Böylelikle 4 adet böreğimiz oluyor. Benim fırın tepsilerim çok küçük olduğu için dört adet çıkıyor, sizinkiler büyükse 3 büyük börek de çıkabilir. (
TUHFENİN SAYFASINDAN)


Tatar Böreği/Taba börek (Kolay)
Malzemeler:
1 kg. un
2 paket kabartma tozu
yarım kaşık tuz
1 bardak sıvı yağ
1 bardak yoğurt
1 bardak süt.

İç harç:
1 adet kuru soğan
1 kaşık salça
1 kg. ıspanak
1 büyük boy patates
tuz, baharat

Yapılışı:

Hamur malzemeleriyle ele yapışmayan kıvamda (hafif katı) hamuru yoğurup en az yarım saat bekletelim.
Doğranmış soğanı sıvıyağda kavurup 1 kaşık salça ekleyelim. Doğranmış ıspanakları ilave edip pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Patatesi rendeleyip tencerenin kapağını kapatalım.

Hamuru tepsimize göre yuvarlak ya da kare ve her tepsi için bir alt ve üst olmak üzere ikişer beze yapalım. Üst bezeler biraz daha küçük olmalı. Alt bezeyi açıp iç harcımızı yaydıktan sonra üst bezeyi de açıp kapatalım. Üzerine isterseniz yumurta sürebilirsiniz. Ben su sürdüm. Kalan bezeleri de aynı şekilde yapın, fırında pişirin. (TUHFENİN SAYFASINDAN)



Taba Börek (K17)
Malzemeler
• 1 kg un
• Tuz
• Su
• 1 kg kuşbaşı et
• 2 patates
• 1 soğan
• 1 yemek kaşığı salça
Yapım Aşamaları
1. İç harcı için; küp küp doğranmış soğan sıvıyağda kavrulur. Kuşbaşı et eklenerek
kavrulur. Salça eklenir. Küp küp doğranmış patates eklenir. Kavrulur.
2. Hamuru için; un, su, tuz yoğrulur. Dinlendirilir. Hamur bezelere ayrılır.
3. Bezeler 2 şer 2 şer kat açılır. Açıldıktan sonra araları yağlanır. 4 e katlanır.
4. Tepsiye bir tane alt hamur yerleştirilir. İç harcı konulup üstüne hamuru kapatılır.
5. Hamurun pişerken kabarmaması için ortasına oyuk açılır. Üzerine süt veya yoğurt
sürülüp 180 derecedeki önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
(Not: İç harcı olarak kıyma, tavuk da kullanılabilir).
Ayşе Nur USLU'nun bitirmе tеzindеn (Semra Güner)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder