1 Ocak 2022 Cumartesi

40 - KAZAN BÖREK













Mantı hamuru gibi sertçe bir hamur yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek kenara alın. Yine mantı içi gibi soğanı elinizde (rendelemeyin, sulanmasın) ince ince doğrayın. Kasaptan aldığınız kıymalık az yağlı eti kendiniz iki keskin bıçak yardımıyla incecik kıyın. Hakiki kazan böreği kendi kıydığınız kıymayla yapılır ve harika bir tadı vardır. Böyle bir imkanınız yoksa, normal kıyma ile de yapabilirsiniz. Soğanı kıymayı tuz ve karabiber ilave ederek karıştırın.

Hamurdan bezeler yaparak üzerlerini örtün. Bezenin birini mantı hamuru kalınlığında (inceliğinde) açıp çay bardağıyla keserek şekilllenirin. Kestiğiniz yuvarlakların içine hazırladığınız kıyma harcından doldurup güzelce yapıştırın ve temiz bir bez üzerine hamurlarınızı dizin. Hamurların üzerini kurumamaları için temiz bir bezle örtün. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapın. Büyükçe bir tencereye su koyup kaynatın, suya tuz ilave ettikten sonra hamurları içine atıp pişirin. Kat kat buhar tencereniz varsa onda da pişirebilirsiniz. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurtlu sos ve kızdırılmış tereyağı gezdirin pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun. (Tuhfe)


Kazan Börek (Üyken Börek) (K1)
Malzemeler
• 1 kg un
• 1 adet yumurta
• Tuz
• Yeterli miktarda su
• 250 gr dana kıyma
• 1 adet soğan
• Karabiber
• Pul biber
• Tuz
• Yoğurt
• Sarımsak
Yapım Aşamaları
1. Un, yumurta, tuz, su yoğrulur. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde
edilir. Hamur dinlendirilir. Bezelere ayrılır.
2. Bezeler oklava yardımı ile açılır. Açılan hamura çay bardağı ile keserek şekil
verilir. 
73
3. İç harcı için rendelenmiş soğan, kıyma, karabiber, pul biber karıştırılır.
4. Şekil verilen hamurlara iç harcı konularak yarım ay şeklinde kapatılır. Su içinde
haşlanır.
5. Suyu süzüldükten sonra, sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis edilir.
Ayşе Nur USLU'nun bitirmе tеzindеn (Şükriye Gönenç)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder