30 Ağustos 2016 Salı

32 - BILAMIK



BILAMIK SORPASI
Videoda tarif yapılıyor ancak daha ayrıntılı bir tarif Tuhfe den
Aşağıda verdiğim malzeme listesi bir tabura yetecek kadardır. Yapmak isteyenler ölçüleri yarıya indirirlerse iyi olur. Ben ertesi güne kalınca da çok sevdiğimden kocaman bir tencere ile pişiriyorum.
Malzemeler:
6 adet tavuk budu
4 küçük ya da 3 orta boy patates
1 büyük boy kuru soğan
1 kaşık salça
1 buçuk bardak (250 ml.) Un
tuz, karabiber, pulbiber
Hamur:
Unu bir kaba alıp ortasını açıyoruz. Tuzunu serpip yavaş yavaş su ilave ederek sertçe bir hamur yoğuruyoruz. Üstüne nemli bez örterek bir kenara alıyoruz. Yarım saat dinlendirdikten sonra, iki ya da tek beze yapıp hamurları mantı yapar gibi açıyoruz. Yufkamız erişteden azıcık daha ince olacak. Çok ince açarsak pişerken eriyip dağılabilir. İçine yumurta koymadığımız için daha hassas bir hamur! Yufkamızdan iki parmak enliliğinde şeritler kesiyoruz. Bu şeritleri tekrar ince ince erişte keser gibi kesiyoruz. Bir bezin üstüne serip, sosunu hazırlamaya koyuluyoruz.
Bir tencereye zeytinyağı ( ya da tereyağ) koyup, küçük küçük doğradığımız soğanları ilave edip hafifçe kavuruyoruz. Tavuk butlarının (derisiz) etlerini kuşbaşı doğrayıp, tencereye etleri ve kemikleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri de ilave edip birkaç dakika daha pişiriyoruz. Salçasını tuz ve biberleri de ekldikten sonra sıcak su ekleyip kaynatıyoruz. Kestiğimiz kibrit çöpü şeklindeki hamurlarımızı, kaynayan suyumuza ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Makarnalarımız piştiğinde, tavuk kemiklerini yemeğin içinden çıkararak sıcak sıcak servis yapıyoruz.


Bılamık Çorbası (K18,K21)
Malzemeler
Hamuru için;
• Yarım kg un
• 2 yumurta
• Tuz
• Su
Çorbası için;
• Tavuk
• Tuz
Yapım Aşamaları
1. Bılamık hamuru için; un, yumurta, tuz su eklenerek sert bir hamur yoğrulur.
2. Yoğrulan hamur dinlendirilir. Bezelere ayrılır.
3. Bezeler oklava yardımı ile açılır. Açılan hamur erişteden daha ince olacak şekilde
kesilir, kurutulur.
4. Tavuk haşlanır. Kaynayan tavuk suyuna tavuğun göğüs eti didilip atılır.
5. Bılamık hamuru atılarak pişirilir.
6. İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir.
(Not: Bılamık çorbası isteğe göre soğan ve patates kavrulup eklenerek de 
yapılabilmektedir.)
Ayşe Nur USLU'nun bitirme tezinden (Medine Berkcan, Ayşe Benli)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder