Miyeser Aktan-Berkcan tarafından gönderilen bu ALDAMA fotosu "Buda bizim (aldama) yada (inkal) diydiler, biz ALDAMA diymiz nogaylar" notuyla gönderildi.
Türkiye Nogaylarında birbirine çok benzer şekilde yapılan iki yemekten inkal ve aldama birbirine karışmış görünüyor,
Ancak Aldama hamurunun özel bir katlama şekli var, videoda görüldüğü gibi karenin iki ucu birbiri üzerine bindirilerek bastırılarak yarım kapanmış bir zarf şekli veriliyor, inkal hamuru düz kare yaprak şeklinde yapılıyor.
Şöyle bir çözümlemeye gidebiliriz
1 - Düz kare yaprak şeklinde olana Aldama denilmiyor
2 - yoğurtsuz Aldama olmuyor.
Aldama isminden yola çıkacak olursak, Aldatmak ile bir ilişkisi var gibi görülüyor, sanki hamur içinde bir şey varmış gibi katlanıyor ancak, içi boş, etler inkal gibi hamurun üstünde servis ediliyor.
Bu bilgilerin ışığında şöyle diyebiliriz,
1 - yoğurtsuz düz kare yaprak ile yapılan inkal
2 - yoğurtlu ve yarım zarf şeklinde katlanarak yapılan aldama
Ancak inkal yerine aldama ismi kullanılmasada, oldukça yaygın bir şekilde aldamaya inkal de denilebiliyor.
Sümeyye Yıldırım" dan bir Aldama resmine "Bu İnkal değil mi?" şeklinde yapılan itiraza verdiği cevap belkide meseleyi tamamen çözüyor olabilir
"Cestanlar Aldama diydi comboyluklar inkal
kirkkuyulu akin kara kura inkal diydan kostengil seker seyitahmetli aldama diydi
endi Cestanlar Comboyluklar uylenip her koy ekovsunude aytadi "
Yukadaki videoda hamura aldama şekli verilmesine rağmen yoğurtsuz olarak servis yapılıyor ve İNKAL deniyor.
Aynur GÖNLÜŞEN tarafından verilen tarif te yukarıdaki video ile uyumludur
İNKAL : yufka yap, kes, karenin iki
ucunu birleştir, etle sorpa yap yatığın inkalleri sorpada
haşla tepsiye dök üzerine et
parçalarını koy sorpayıda bir kaseye koyup servis yap
yani Türkiye Nogaylarında inkal hamurunun Aldama formunda yapıldığı da söylenebilir.

Bu foto Köstengil köyünden Meryem Meltem tarafından ALDAMA ismiyle aktarılmış.
TUHFENİN SAYFASINDAN ALDAMA TARİFİ

Hamuru için malzemeler
3 bardak un
1 yumurta
tuz
su
Üzeri için malzemeler
yoğurt
sarmısak
2 kaşık tere yağı
pul biber
kemikli dana eti
Yapılışı
3 bardak un 1 yumurta ve tuz ile mantı hamuru sertliğinde bir hamur yapın. Üzerini nemli bez ile örtün ve beklemeye alin. Büyükçe bir tencerede kemikli eti pişirin. Et suyunu başka bir tencereye süzün. Hamurdan bezeler yapıp bu bezeleri mantı hamuru inceliğinde açın.

Yukarıdaki fotoğrafta Selimhan Gümüştaş tarafından İnkal ismi ile aktarılmıştır.
Bıçakla kareler halinde kesin ve karelerin 2 ucunu birbiri üzerine yapıştırıp yukaridaki şekli verin. Şekil verdiğiniz hamurları temiz bir bez üzerine dizin. Ayırmış olduğunuz et suyunda pişirin. Pişirdiginiz hamurları büyükçe bir tepsiye alın. Sosu için 2 kaşık tere yağını eritin. Arzuya göre kara biber, pul biber ekleyin. Sarmısakları dövün. Yoğurtla karıştırın. Aldamalari servis tabaklarına aldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve tere yağı gezdirin. Üzerine kemiklerinden ayrılmış etleri dizin. Servise hazırdır.
Malzеmеlеr
• 1 kg un
• 1 adеt yumurta
• Tuz
• Yеtеrli miktarda su
• 2 kg kеmikli kuzu еti
• Yоğurt
• Sarımsak
Yapım Aşamaları
1. Un, yumurta, tuz, su yоğrulur. Kulak mеmеsindеn biraz sеrt bir hamur еldе еdilir.
Hamur dinlеndirilir.
2. Hamur bеzеlеrе ayrılır. Bеzеlеr оklava yardımı ilе açılır. Açılan hamur karе karе
kеsildiktеn sоnra kеsilеn karеlеrin iki ucu birbirinе katlanır.
3. Kеmikli еt tеncеrеdе haşlanır. Еt suyu süzülür vе şеkil vеrilmiş hamurlar daha
sоnra еt suyunda haşlanır.
4. Haşlanan hamur tеpsiyе alındıktan sоnra üzеrinе еritilmiş tеrеyağı, sarımsaklı
yоğurt еklеnir, еn üstünе dе haşlanmış kеmikli еt kоnulur. Sеrvis еdilir (Nоt:
Kеmikli еt yеrinе Tavuk, hindi еti dе kullanılabilir.)
Ayşe Nur USLU'nun bitirme tezinden (Keziban Berkcan)
İnkar(Hinkal,hengel,Hangel)biz azerilerinde hamur işidir.Yukarıda söylendiğini tersine tereyağında öldürülmüş soğan döküldükten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ya da kuruttan elde edilen sulandırılmış sarımsaklı çeşni dökülür.Üzerine kaz eti veya sığır eti koyulur.
YanıtlaSil