18 Haziran 2016 Cumartesi

17 - TABABÖREK (KATLAMA/KATMER TEKNİGİMEN)



TABABÖREKLER




Tababörek ismini içinde pişirildiği "TABA" lardan alıyor, Ancak aşağıdaki videoda tababörekler tabada pişirilmemiş.
Mayalı veya Mayasız hamurla yapılabiliyor
Videodaki teknikte Karanogayların katlaması yada büyükçe bir katmer gibi alt ve üst hamurlar hazırlanıyor, arasına içi konularak kapatılıyor, ortasina deşik açılıyor ve fırına veriliyor.
TARİF:
beze yaptiktan sonra bunu oklava yardimi ile yufka gibi aciyorsun sonra icine eritilmis margarin suruyorsun ve bir ucundan icine dogru katliyorsun sonunda elinde kalin bir ip kaliyor bunun ustune az yag daha surup yine katliyorsun yani katmer yapar gibi, bunu yaptiktan sonra firin tepsisinin buyuklugunde aciyorsun ic malzemesini koyup aynisini ustunede yapip kapatiyorsun. Ustune yumurta sarisi veya sut surersen bu kuru pismis halinden kurtulup nar gibi kizarip parliyor.
Icini ispanakli , patatesli veya kiymali hatta patlicanli deneyebilirsiniz.


benzer tarifi Türkmenlerde yapıyor ve onlarda taba börek diyorlar, kısaca şöyle tarif etmişler.
"taba börek; yagny edil çörek bişirilişi yaly edip; peçkan içinde bişirilyar."
taba börek; yani edil çöreğin bişirilişi gibi yapıp, pişecek şey içinde pişiriliyor.





F
F
F

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder