BIZIM MUTEBER ADETIMIZ Resimler ve Tarif Romanya Nogaylarından
Bır adet taā bar, balam.
Onı da aytayım sızgye.
Ana,men ŏlgyende anırsıŋ, bıreºv konşķan dep.
At soyladı.
Tay soyladı.
Atıŋ bır mınsız soyamız, balaşıĝım.
O atıŋ ėtınden şorba morba bomaydı.
O atıŋ ėtınden şucuk yasaymız, ķazı yasaymız, o ķazı degyenıŋ atıŋ naday şeklerı boladı.
Ėtıŋ guzel ėtrıp toraysıŋ, bır ekĭ gŭn tutıp, ana pŭtŭn koķılarıman
sarımsaĝı, ķarabubėrı, cimbru (kimyon), sonra ana şekke totrasıŋ.
Ėtıŋ maşinaman ķıymaymız.
Kolman, pışakman.
Yok, maşina yok, kolman ķıyamız.
Anaºv tay şeklerıŋ naday aşıp aşıp aºvızından ėtlerdı torap torap bır tane may bır tane ėt, bır tane may bır tane ėt, ana o ĝadar.
Şekke totrıp tısķarĝa asmaysıŋ.
Şıĝarakķa sıraman sala edık.
Etleri işeke doldurursanız sucuk deniyor, etler daha küçük kıyılıyor. Sucuk artık makina kıymasıyla yapılıyor, yağda kızartılarak yada ızgarada pişirilebiliyor
Tokşeke doldurulursa kazı deniyor, kazı için daha çok kaburga etleri kullanılıyor, parçalar daha iri tutulabiliyor. Kazı suda pişiriliyor, pişimi uzun sürüyor. şinatiy parmak kalınlığında dilimlenip servis ediliyor.
Gerçi anlaşılıyor ama metni Türkçeye çevirelim
Gerçi anlaşılıyor ama metni Türkçeye çevirelim
Bir adet daha var evladım
Onu da söyliyeyim size
İşte, ben öldüğümde anarsın, birisi konuşmuştu diye
At kesiliyor
Tay kesiliyor
Atı hatasız dikkatlice kesiyoruz evladım
O atın etinden çorba morba olmuyor
O atın etinden sucuk yaparız, kazı yaparız, o kazı dediğin
atın bu kadar bağırsakları oluyor
Etini güzelce doğruyorsun, bir iki gün tutup, işte bütün kokularıyla,
sarımsağı, karabiberi, kimyonu, sonra işte bağırsağa dolduruyorsun
Etini makine ile kıymıyoruz
Elle, bıçakla
Yok, makine yok, elle kıyıyoruz
O tay bağırsakların böyle açıp açıp ağzından etleri doğrayıp
doğrayıp bir tane yağ bir tane et, bir tane yağ, bir tane et, işte o kadar
Bağırsağa doldurup dışarıya asmıyorsun
Bacaya sırayla koyuyorduk
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder