10 Temmuz 2016 Pazar

24 - LAKŞA HALVA (LAKŞA HELVA)

LAKŞA HALVA


Eski Nogay forumdan kalan bir tarif
Dağıstanlı bir nogaydan tarif (Muhacire)

Sizge üykön salamlar ayavlı soydaşlarım.Kalay arüv öz mılletımnın arasında öz tılımızde söylemege.Sızın barınızdı keleyatırgan mübarek Ramazan bayramman kutlayman.Allah(c.c.)dualarınızdı kabul etsın, hem de saklagan Orazalarınızdı kabul etsın. O kün kelsın ki, bızım dunyadın her bır yerıne şaşılgan nogaylarımız bır bayrak hem de bır devletke yıynalıp küşlü bır Orda kursunlar. Allah eş bırevınızdı bereketınden niymetıden ayırmasın. Yine de hepinize ateşli selamlar
 (Not : erişte şeklinde kesilen hamurun nogaycası Lakşa dır. lakşanın tam şekli bu değildir

Bi de Ramazan tatlımızla paylaşmak istiyorum.
Laksa helvası deriz ona.
10 tane yumurta un bir fiske duz
kulak memesinden biraz sert hamur yapıyoruz,
bolüyoruz
oklava ile 3 milimetre naziliğinde(inceliğinde) yayiyoruz
ve erişte şeklinde doğruyoruz,
sonra erişteleri yarım litre sıvı yağda kovurarak bir teştiye (kaba) topluyoruz.
Ayrı teştide (kapta) 600gr şeker tozuna 300gr su elave ederek kaynatıyoruz 35-40 dk(soğuk halinde bal gibi olmalı)
500gr ceviz içini erişte ile karıştırdıktan sonra
şerbeti üzerine boşaltıyoruz
ve hızlı karıştıdıktan sonra istediğimiz şekli vererek tepsiye topluyoruz.
Hadi deneyin size afiyetler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder