28 Aralık 2018 Cuma

38 - NOKIM / LOKIM-LOKUM

Kaynatılan yağda kızartılan kıymasız unlu yemeklerin Nogayların yemek listesinde özel bir yeri vardı. Bu yemekler uzun bir zaman içinde bayatlamazdı ve tadını değiştimezdi.
Mayasız hamurdan kuyruk yağında “lukumlar” kızartılırdı. 




1. Bаwırsаk - kаzаndа mаydıñ işindе pisirilgеn yukа dögеrеklеr.
2. Nоkım - dörtkil etip kеsilgеn, kаzаndа mаydıñ işindе pisirilеdi.
3. Kıygаşа - dörtkil etip kеsilеdi, tеk tаbаdа mаydа pisirilеdi!

Afyon Yenibelkavak köyünden nokum, inkal, sorpa

Lokum (K18)
• 1 kg un
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 yumurta
• 1 bardak yoğurt
• 1 yemek kaşığı maya(isteğe göre katılabilir)
• Yetecek kadar su
• Kızartmak için; sıvıyağ
Yapım Aşamaları
1. Hamur için gerekli malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur
elde edilir.
2. Oklava yardımı ile 3 cm kalınlığında açılır. Orta boyda kareler şeklinde kesilir.
Kızgın yağda kızartılır.
(Ayşe Nur USLU tezinden (Medine Berkcan)

2 yorum :