26 Mayıs 2016 Perşembe

5 - AKKERMAN-BUCAK NOGAY KATLAMASI (MAYDA KIZARGAN SOYU)

Sayın Hasene Bayar Aysul bize annesinin katlama tarifini yazmış
teşekkür ederek tarifi aktarıyorum,

"Annem menim,
su tuz un yogurup sert bir amur yoguradı 
sonra onlardı portakaldan biraz balaban koparıp kenarga saladı 
bitken sonra tek tek asıp bir şarsaptın üstüne salıp, 
hepsi pitken sonra tek tek hepsin arasın maylaydı 
ust ustune 10 tane askan amurdu beraber yuvarlap 
istegine gore 2 parmak yada 3 parmak genisliginde kesip 
hepsin kenarga tizip salınız 
salganda amurdun ucların astına tıgınız 
ilk amurdan tekrar asıp bol mayda kızartınız 
may bilesiniz siz sıcak bolayık demege kerek yok 
ama bolsun afiyet bolsun 
denediz annem rahmetliktin tarifesi biz bunman büyüdük annem kop amır yasar edi un kop koy yerinde baska ne ciyik edik 
sizde sav bolunuz savlukman kalınız"

Su, tuz, un yoğrulup sert bir hamur yapılır
Sonra hamurdan, portakaldan biraz daha büyük parçalar koparıp ayrılır
tek tek açılıp bir çarşafın üzerine serilir
hepsi bittikten sonra tek tek üzerleri yağlanarak üst üste on hamur dizilir
10 kat üst üste dizilen hamur bir ucundan başlanarak sarılarak lüle yapılır
hamur isteğe göre iki-üç parmak genişliğinde kesilir
kesilen parçanın üst ucu alt ucuna sokuşturulur
ve ilk hamurdan başlanarak katmer gibi açılır
bol ve kızgın yağda pişirilir
Afiyet olsun

Farklı bir Nogay katlaması tarifi
(Fotoğraf: Sadettin YEŞİL'in annesi Nimet hanımdan)
Nogay Katlaması tarifi (Sadettin YEŞİL' den)
1 bardak yoğurt
1 bardak yağ
1 şişe maden suyu
Alabildiğince un koyucan 
daha sonra yoğurcan 
sonra 2-3 parca yumak şeklinde hamuru yapıp yufka şeklinde açılcak 
ve yufkanın ortası yağlanıp 
2 parmak kalınlığında boyuna doğru acılan yufka kesilcek 
ve kesilen yufka rulo halinde yuvarlanıp 
ceviz halinde yumak yapıp 
tekrar küçük küçük açılıp yağda kızartılacak.. 
Afiyet bolsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder